Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Ремонтують будинки та соцінфраструктуру: допомога європейських партнерів Золочівщині

28.11.2023 13:20
Фото: Золочівська селищна рада
Фото: Золочівська селищна рада

Прикордонна Золочівська громада  Харківської області з перших днів війни перебуває під постійними ворожими обстрілами. Без огляду на це, там залишається чимало людей. У їх підтримці, зокрема у відновленні пошкодженого житла, велику роль відіграють організації з країн Європейського Союзу.

Підтримка від французів

Золочівська територіальна громада Богодухівського району розташована на кордоні з російською федерацією. Відстань від деяких населених пунктів до ворожої країни складає до кілометра, навіть до 100 метрів. Окупанти тричі намагалися захопити центр громади Золочів, однак нашим захисникам удалося відбити навали рашистів. 
Проте з березня минулого року і донині ТГ перебуває під постійними обстрілами. Внаслідок ударів у громаді пошкоджені об’єкти соціальної та критичної інфраструктури, пошкоджено або знищено близько 1500 приватних домогосподарств. Але кількість населення збільшується. До війни в громаді проживало 27 тисяч людей, наразі – близько 23 тисяч.

– Люди повертаються, багато жителів приїжджає. Ось нещодавно приїхала родина з вагітною жінкою. Люди бачать, що критична інфраструктура функціонує: світло, вода та газ є. Відновлюються об’єкти соцсфери. Ремонтуються будинки, видаються будівельні матеріали, працюємо за програмою єВідновлення, чому не повертатися, – розповідає начальник Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко.

До відновлення Золочівської громади залучається багато вітчизняних та міжнародних організацій, зокрема країни з Європейського Союзу. З минулого року тут активно працює французька гуманітарна організація ACTED. У 2022 році у рамках першого етапу співробітництва встановили вікна в 328 домівках. Також у минулий осінньо-зимовий період вони виплачували грошову допомогу населенню та надали дрова на 44 домогосподарства. Наразі триває другий етап співробітництва з ACTED, який включає в себе проведення легких і середніх ремонтів у 219 домоволодіннях. Це заміна вікон та дверей, ремонт даху. У вигляді, так би мовити, бонусу французька організація замінить старі вікна ще у близько 50 будинках, які не пошкоджені внаслідок бойових дій. Там проживають люди, які опинилися в скрутній ситуації (пенсіонери, самотні тощо).

– Перед зимою це вкрай актуально, адже в домівках жителів громади стане тепліше. Звісно, їх допомога не закриває всі наші потреби, втім ми дуже вдячні за цю роботу. Окрім ремонту приватних будинків, у деяких об’єктах соцсфери будуть установлені нові вікна та двері. До 20 грудня всі заплановані роботи мають бути виконані, оскільки треба використати бюджетні кошти донорів. З цим проєктом у нас все дуже добре складається, – каже Віктор Коваленко.

«Безцінна допомога»

Очільник громади зазначає, що першочергово допомога потрібна прикордонню: Одноробівці, Івашкам, Баранівці, Олександрівці, Тимофіївці, Відродженівському та іншим населеним пунктам, куди ворог постійно б’є. Крім цього, підтримки потребують Світличненський, Удянський та Писарівський старостинські округи, а також Золочів, які перебували під щільними ворожими обстрілами. Там нагальна потреба – це будматеріали.

У середині листопада жителі Золочівщини почули приємну новину – вони отримають будівельні матеріали для ремонту домівок, що постраждали від російських обстрілів. Таку суттєву підтримку надали друзі громади з відокремленого підрозділу ХЕЛП-ХІЛЬФЕ ЦУР ЗЕЛЬБСТХІЛЬФЕ Е.Ф. в Україні, що працює за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Також жителі ТГ, які належать до вразливих категорій, отримають буржуйки і паливні брикети, власники розбитих господарських приміщень, де утримуються домашні тварини, – сертифікати на придбання всього необхідного для їх ремонту, а господарі підсобного господарства – корми для тварин.

– Для родин, які залишаються зимувати у своїх домівках у зонах постійних обстрілів, без роботи, електропостачання та з розбитою інфраструктурою, це безцінна допомога. Дякуємо німецьким партнерам за турботу, довіру, надійну підтримку, – зазначають у Золочівській селищній військовій адміністрації.

Допомога Золочівській громаді від німецьких партнерів, Харківська область, Україна

Допомога Золочівській громаді від ХЕЛП-ХІЛЬФЕ ЦУР ЗЕЛЬБСТХІЛЬФЕ Е.Ф. в Україні

Це не перша допомога від цих німецьких партнерів. Раніше вони надали допомогу 150 домогосподарствам по 6500 гривень та забезпечили комунальні підприємства селищної ради паливно-мастильними матеріалами.

Відокремлений підрозділ ХЕЛП-ХІЛЬФЕ ЦУР ЗЕЛЬБСТХІЛЬФЕ Е.Ф не єдині партнери з Німеччини, що допомагають відбудовувати Золочівщину. В одному з прикордонних населених пунктів, який перебуває під обстрілами, йде ремонт амбулаторії. Там сильно побитий дах, тож Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) надало металопрофіль, щоб його перекрити. Минулого року ТГ отримала від цієї організації маленький навантажувач для розгрібання завалів. 

Відновлення медзакладу

Серйозна допомога йде від італійських партнерів з громадської організації WE WORLD. Їхні представники нещодавно завітали до Калиновецького старостату. Там розбито Будинок культури, школу, дитячий садочок, медичний заклад, будівлю старостинського округу, пошкоджено систему водопостачання. Дуже постраждали приватні будинки. WE WORLD проводить капітальний ремонт будівлі пункту здоров’я. На території округу проживає близько тисячі мешканців. Надалі всі вони зможуть отримувати медичні послуги у комфортних умовах. Також італійські партнери взяли на себе зобов’язання щодо заміни водонапірних башт у двох населених пунктах.

Допомога італійської організації WE WORLD Золочівській громаді, Харківська область, Україна

За підтримки італійської організації WE WORLD триває ремонт пункту здоров’я

Чеська неурядова організація «Людина в біді» займалася облаштуванням усім необхідним укриттів у Золочівській громаді. Це був перший етап співробітництва. У рамках другого – вирішували питання водопостачання та водовідведення. 

– Наші друзі з Чехії вже поставили насоси, труби та інше обладнання для водопостачання. Зараз спілкуємося, аби на третьому етапі вони замінили труби в одному із старостатів, плюс допомогли з водопостачанням та водовідведенням у Золочеві, – каже Золочівський селищний голова. 

Європейські партнери не залишили громаду без підтримки й у сфері медицини. Окрім ремонтів медзакладів, Міжнародний благодійний фонд «АІСМ Україна», заснований французами, надав лікарські засоби та різне обладнання (монітори пацієнта, дефібрилятор, електрокардіограф тощо). Також організація забезпечувала людей продуктами.

Нещодавно керівники громадських організацій «Янголи» та «Фінсько-українська асоціація національної оборони» передали для потреб Золочівської громади потужні генератори. Сторони підписали меморандум про співпрацю, обговорили можливі напрями співробітництва та грантові програми.

Золочівська громада отримала від фінських партнерів генератори, Харківська область, Україна

Фінські партнери передали Золочівській громаді генератори

Підтримка стане потужнішою 

У рамках програми «U-LEAD з Європою» Золочівська селищна рада незабаром отримає для житлово-комунального господарства новенький мікроавтобус та набор інструментів. Ще в рамках цієї програми фахівці громади беруть активну участь у конференціях та тренінгах щодо підготовки програми відновлення ТГ. Їм розповідають про правильне написання грантових заяв, щоб отримати підтримку міжнародних донорів.

– Перед зимою вкрай важливі для нас – дрова, генератори, будматеріали, повербанки. Їх потребують близько 1000 домогосподарств. Це родини загиблих, зниклих безвісти, багатодітні, малозабезпечені тощо. Це такий соціальний пласт, який потрібно повністю забезпечити. Ми звернулися до міжнародних організацій, зокрема європейських, аби вони нас підтримали. Ось спілкувалися з французькою організацією ACTED щодо надання дров. Вони розглядають це питання, а ще запропонували нам буржуйки, – розповідає Віктор Коваленко про те, чого зараз Золочівська громада потребує найбільше.

Начальник Золочівської військової адміністрації високо оцінює підтримку європейських партнерів.

– Я впевнений, що після нашої перемоги, яка не за горами, буде ще більше підтримки від міжнародних організацій. І не просто надання будматеріалів, виконання легких та середніх ремонтів, а більш потужні проєкти щодо відновлення інфраструктури, особливо соціальної. Оскільки це буде не тільки наша перемога, а й їхня також, – підкреслює керівник громади.

Раніше ми писали, що у Золочеві відремонтували гуртожиток для переселенців.

Нагадаємо, на початку жовтня газівники відремонтували газогін у Золочівській громаді. Аварійна ситуація була спричинена обстрілами окупантів

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися