Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Обмін полоненими: Україні вдалося повернути додому 49 військових та цивільних (фото)

13.09.2024 15:09
13 вересня з полону повернулися 49 українців / Фото: Дмитро Лубінець
13 вересня з полону повернулися 49 українців / Фото: Дмитро Лубінець

Сьогодні, 13 вересня, відбувся 56-й обмін полоненими. Цього разу Україні вперше за довгий час вдалося повернути додому 23 жінки.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та омбудсмана Дмитра Лубінця.

За оноволеними даними, один зі звільнених полонених – мешканець Харківського району, боєць «Азову». Про це повідомив очільник ХОВА Олег Синєгубов.

У рамках сьогоднішнього обміну вдалося повернути 49 українців. Серед них опинилися 23 солдатів і сержантів, а також 19 офіцерів. Усі вони захищали нашу землю на Донецькому, Луганському та Херсонському напрямках. 

  • 8 – воїни ЗСУ (зокрема, 2 з ТрО);
  • 2 – воїни Нацполіції;
  • 4 – воїни Державної прикордонної служби;
  • 13 – військові моряки;
  • 15 – захисники Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії;
  • Ще 7 – цивільні.

За словами омбудсмана, стан здоровʼя повернутих дуже тяжкий – багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

Обмін полоненими

Один з українських військових під час 56-го обміну полоненими 

– Серед звільнених – військовий медик Віктор Івчук, Герой України (полковник медичної служби Віктор Івчук керував військовим шпиталем у Маріуполі. – Прим.), та Леніє Умєрова, яку росіяни захопили в заручники, коли вона їхала до свого хворого батька (Леніє Умєрова, кримськотатарська активістка, захоплена під час перетину кордону Грузії. – Прим.). Також звільнили частину захисників і захисниць «Азовсталі», – розповів Лубінець.

Окрім того, вперше за довгий час удалося повернути 23 українки. Серед них опинилися жінки, які зазнали негуманного поводження через примусову участь у так званому «судовому процесі» над оборонцями Маріуполя.

— Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час удалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема, це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення, — повідомили у Координаційному штабі. 

Загалом від початку повномасштабного вторгнення додому повернулися вже 3 569 українців. 

Обмін полоненими, 13 вересня

Вперше за довгий час з російського полону повернули українських жінок

Нагадаємо, 24 серпня, у День Незалежності, з полону вдалося повернути ще 115 українців. Серед них опинилися шестеро жителів Харківської області, а саме: з Куп'янського, Чугуївського та Лозівського районів. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися