Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Кошти на медицину та підтримка військових: основне з сесії Харківської облради

28.02.2024 18:47

20 лютого на пленарному засіданні сесії обласної ради депутати розглянули понад 50 питань. Засідання тривало сім годин, участь у ньому взяло 88 депутатів.

Серед розглянутих питань – зміни до обласних програм, затвердження нових, звіти про виконання чинних. А також кадрові питання, майнові та орендні, що стосуються об’єктів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області.

– Вдячна депутатам за плідну роботу. Зважаючи на те, що Харківщина знаходиться на передовій боротьби з агресором, ми разом з депутатами, ХОВА, представниками місцевого самоврядування доводимо щодня, що не припинимо свою роботу ні на хвилину заради Перемоги, – зазначила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Розвиток освіти

Депутати затвердили Програми розвитку освіти «Освіта незламної Харківщини» на 2024–2028 роки. Вона сприятиме збереженню та відновленню пошкоджених і зруйнованих закладів та установ освіти області, створенню сприятливих умов для навчання дітей, соціалізації учнів, розвитку корекційної та інклюзивної освіти, підтримці обдарованих і талановитих дітей та учнівської молоді, національно-патріотичному вихованню дітей, учнів, студентів, стимулюванню педагогічної праці.

Програмою передбачено забезпечення належного функціонування дошкільних груп як структурних підрозділів санаторних і спеціальних закладів загальної середньої освіти, засновником яких є Харківська обласна рада. Кошти виділятимуть з обласного бюджету та інших джерел.

Фабрика-кухня у Лозовій

У Лозовій з’явиться сучасна фабрика-кухня для навчальних закладів, яка забезпечуватиме учнів здоровим харчуванням. Рішенням Харківської обласної ради створено КП «Обласний комбінат харчування». Комплексну регіональну програму «Якісне та корисне харчування в закладах Харківщини» на 2024–2027 роки розроблено з метою реалізації реформи системи харчування в закладах освіти, культури, спорту, охорони здоров’я, соціального захисту населення.

– Дуже гарна ініціатива Першої леді Олени Зеленської. У співпраці з фондом Говарда Баффета у Лозовій побудують фабрику-кухню, мета якої – забезпечити здоровим харчуванням дітей у декількох громадах області. Сподіваюся, що подібні заклади будуть створені і в інших районах області. Будемо дивитись на безпекову ситуацію. Така фабрика-кухня вже працює у Бучі, – повідомила Тетяна Єгорова-Луценко.

Медицина та реабілітація

У Харкові відновлює роботу Центр протезування та реабілітації. Депутати затвердили передачу з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області державного некомерційного підприємства «Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації».

Це надасть можливість залучити додаткові кошти, необхідні для розвитку підприємства і зменшення навантаження на бюджетне фінансування. Відновлення роботи закладу допоможе забезпечити послугами реабілітації та протезування пацієнтів не лише Харківської області, але й інших областей, фактично всієї східної частини України.

– Хочу подякувати комісії, в якій працювали представники від міста Харкова, від обласної військової адміністрації, депутатам обласної ради за те, що робоча група оперативно все зробила, і сьогодні ми маємо техніко-економічне обґрунтування, – зауважила голова обласної ради.

Оборона та підтримка військових

Військовополоненим Харківщини нададуть грошову допомогу. Депутати внесли зміни до комплексної Програми підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей у Харківській області на 2024–2028 роки.

Відтепер передбачена виплата одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Розмір виплати складатиме 50 000 гривень.

На підготовку жителів Харківщини до національного спротиву виділили 14 мільйонів гривень. Таке фінансування депутати заклали на діяльність у 2024 році комунальної установи «Обласний центр підготовки населення до національного спротиву», яка була створена минулого року.

Мета діяльності центру – реалізація комплексу заходів, які організовуються та здійснюються для сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії.

Антикорупційна програма

Також депутати затвердили Антикорупційну програму Харківської обласної ради на 2024–2026 роки. Її затвердили для продовження формування антикорупційної правосвідомості посадових осіб місцевого самоврядування, виконавчого апарату та депутатів обласної ради, вдосконалення механізмів прозорості та доброчесності, підвищення рівня ефективності системи запобігання та виявлення корупції у всіх сферах діяльності обласної ради, для реалізації завдань і заходів, визначених нормативно-правовими актами з питань запобігання корупції.

Проєкт програми має 5 розділів:

– засади антикорупційної політики Харківської обласної ради;

– управління корупційними ризиками в діяльності обласної ради;

– навчання, заходи з поширення інформації щодо програм антикорупційного спрямування;

– моніторинг, оцінка виконання та перегляд антикорупційної програми та інші заходи, спрямовані на запобігання корупційним ризикам і пов’язаним з корупцією правопорушенням.

Сільське господарство

Депутати затвердили рішення щодо доповнення переліку сільськогосподарських товаровиробників, що постраждали внаслідок російської агресії та мають спрощену систему оподаткування.

– До обласної ради надходили звернення агропромислових підприємств, що здійснюють господарську діяльність на Харківщині. Мова йде про наявність обставин непереборної сили, викликаних тимчасовою окупацією окремих територій Харківської області, а також знаходження таких територій у районі проведення бойових дій та внесення підприємств до переліку суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок зазначених обставин, – зазначили в облраді.

Нагадаємо, що, відповідно до рішення, яке Харківська обласна рада прийняла у лютому минулого року, понад 1000 підприємств аграрної галузі скористалися пільгами щодо сплати податку на землю.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися