Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Фонд відомого голлівудського актора долучився до розслідувань злочинів росіян на Харківщині

27.10.2023 07:07

Фонд голлівудського актора Джорджа Клуні «За справедливість» направив три подання до Федеральної прокуратури Німеччини з проханням відкрити розслідування злочинів, скоєних в Україні. 

Як стало відомо медіа «Слобідський край», один з епізодів стосується Харківської області.  У фокусі справи – затримання, катування та вбивства під час окупації частини Харківщини у березні 2022 року. За інформацією фонду, командири російських сухопутних військ незаконно затримали, катували та стратили чотирьох чоловіків. Тіла трьох знайшли в лісі поблизу села, а четверте – на узбіччі дороги і перенесено в братську могилу біля Ізюма. На всіх чотирьох тілах – сліди страти.

«Якщо німецька влада визнає докази, представлені проти конкретних осіб, переконливими, вона може розпочати кримінальне розслідування та видати ордери на арешт підозрюваних. Це уможливить їх арешт, екстрадицію та притягнення до відповідальності. Ордери на арешт можуть бути виконані в країнах за межами Німеччини через системи Європолу та Інтерполу. МКС також може видати ордери на арешт ключових підозрюваних», – ідеться у повідомленні Фонду Клуні.

Німеччина ініціювала процедуру структурного розслідування воєнних злочинів росіян в Україні на початку березня 2022 року. Слідчі вже зібрали сотні доказів.

Нагадаємо, у жовтні минулого року СБУ затримала чотирьох учасників російської ДРГ, які вчиняли воєнні злочини у селищі Борова. Серед них двоє – кадрові співробітники 16-ї окремої бригади спеціального призначення головного управління генерального штабу зс рф (більш відомого як ГРУ). Ще двоє – найманці російської приватної військової компанії. Саме вони на початку вересня 2022 року викрали трьох мешканців, які брали участь в АТО. Викрадених чоловіків окупанти тримали зв’язаними у земляній ямі з мішками на голові. До потерпілих застосовували жорстокі тортури і погрожували вбивством.

10 жовтня 2022 року закатоване тіло знайшли в лісопосадці у селі Синичене. Голова чоловіка була повністю обмотана пов’язкою, а руки — зв‘язані шнуром. Чоловіка катували і вбили російські військові під час окупації населеного пункту. Після цього вони залишили тіло вбитого у лісопосадці.

За місяць на деокупованій Харківщині знайшли тіла 530 закатованих та вбитих людей.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Олег Артаєв

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися