Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Яка середня пенсія у Харківській області у 2023 році

27.07.2023 09:22
Фото Ярослава Станчака
Фото Ярослава Станчака

У Харківській області на обліку перебувають 723 тисячі пенсіонерів, які отримують різні види пенсій. У 2023 році на пенсійні виплати в Харківській області щомісячно спрямовується майже 4 мільярди гривень.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», про це на брифінгу 19 липня розповіла перша заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва.

Наразі у Харківській області на обліку перебувають 723 тисячі пенсіонерів, які отримують різні види пенсій. Цих людей обслуговують 20 сервісних центрів, які розташовані відповідно до старого розподілу районів Харківщини.

– Зараз райони Харківщини укрупнилися, але відділення Пенсійного фонду все одно залишилися в колишніх райцентрах області, – пояснює перша заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва.

За її словами, робота Пенсійного фонду побудована за принципом екстериторіальності. Тобто особа може проживати в Харківській області, потім переїхати, наприклад, до Закарпатської чи будь-якої іншої області, і звернутися до місцевого територіального підрозділу Пенсійного фонду.

– Усі послуги можуть бути надані незалежно від місця проживання або реєстрації. Це нам дуже допомогло, коли почалося повномасштабне вторгнення, оскільки на початку деякі території були окуповані, але призначення пенсійних виплат здійснювали постійно без будь-яких перерв, – зазначає Галина Баєва.

У 2023 році на пенсійні виплати в Харківській області щомісячно спрямовується майже 4 мільярди гривень. Мінімальна пенсія наразі складає 2093 гривні.

– Такі пенсії отримують громадяни, в яких немає мінімального страхового стажу. Для таких категорій розмір пенсії залишається на рівні прожиткового мінімуму, – каже перша заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду в Харківській області.

Максимальна пенсія складає 20 930 гривень, тобто 10 прожиткових мінімумів. Середня пенсія на Харківщині становить 4193 гривні. Порівняно з аналогічним періодом минулого року вона збільшилася на 140 гривень, оскільки пенсійні виплати постійно проходять підвищення. Останнє підвищення проводилося 1 грудня 2022 року. Також 1 березня 2023 року відбулася індексація заробітної плати, з якої обраховується пенсія.

Як зазначає Галина Баєва, жодної заборгованості із соціальних виплат на території України і Харківської області не існує. Пенсії і всі соціальні виплати фінансуються своєчасно.

Раніше ми писали також про те, як оформити субсидію на неопалювальний період.

А ще ми писали про те, як  евакуйованим жителям Харківщини отримати пенсію, субсидію або соціальну допомогу.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Олександр Манченко

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися