Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Знущання над українськими військовополоненими на Харківщині: прокуратура розпочала розслідування

04.06.2024 16:19
Фото: Харківська обласна прокуратура
Фото: Харківська обласна прокуратура

Прокуратура розпочала провадження за фактом жорстокого поводження з українськими військовополоненими на Харківському напрямку.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну прокуратуру та начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрія Бєлоусова.

Під час моніторингу соціальних мереж прокурори виявили відео, на якому зафіксовано жорстоке поводження з українськими військовими з боку окупантів на Харківському напрямку.

На відео видно, як російські військові завдають українським бійцям тілесних ушкоджень, а також імітують страту шляхом пострілу з автоматичної зброї біля голови одного з військовополонених.

Крім того, на відеоролику окупанти застосовують до українських оборонців психологічний тиск, змушуючи співати гімн СРСР.

Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

– З того відео, яке ми бачили, ми можемо встановити мінімум два воєнних злочини, передбачені в тому числі Римським статутом, – розповів  начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов.

Наразі встановлюються всі особи, обличчя яких є на відео, та місце вчинення можливого злочину.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Нагадаємо, що прокуратура вживає заходи для всебічного розслідування розстрілу мирних жителів у прикордонному Вовчанську.

Також супутникові знімки свідчать про значні ураження будівельного фонду міста Вовчанська. Орієнтовно від 50 до 80 відсотків знищено і не підлягає відновленню.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися