Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

У майже 40 % колодязів Харківської області виявили перевищення нітратів

22.02.2021 14:27
фото himanaliz.ua
фото himanaliz.ua
Як повідомили 22 лютого фахівці Харківського обласного лабцентру, протягом року було досліджено майже три тисячі проб води колодязів та каптажів джерел Харківщини.

За даними лабцентру, з них не відповідали гігієнічним вимогам  45,4 % проб води, там  виявили перевищення показників за загальною жорсткістю, каламутністю, окисністю, кремнієм, вмістом нітратів, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза, марганцю.

Фахівці лабцентру дослідили 1196 проб води за мікробіологічними показниками, з них не відповідають нормативам майже 39 % проб.  

У Харкові з 12 перевірених каптажів джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Мінераловодська, 1, вул. В. Зубенка, 25, вул. Бучми (2 каптажі), «Олексіївська балка») протягом минулого року  реєструвались відхилення за мікробіологічними показниками у воді шести джерел (парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Бучми (права сторона), «Олексіївська балка»). До того ж в парку «Юність»  вода не відповідала нормативам за жорсткістю та вмістом нітратів.

Читайте також На Харківщині всім районом збирають кошти для родини-погорільців

У Харківській області головна проблема це перевищення вмісту нітратів у шахтних та трубчастих колодязях. У 39,7 %  досліджених проб води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію у 5–17, 3 рази. Найбільше нітратів виявили у колодязній воді на території  Нововодолажчини, Шевченківщини, Валківщини, Лозівщини, Близнюківщини, Ізюмщини, Первомайщини та у Люботині.

Через високий вміст нітратів протягом 2020 року реєстрували гострі отруєння у дітей, зокрема чотири  випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, які споживали воду з колодязів у населених пунктах Дергачівського, Барвінківського районів (у старих межах), міста Люботина та із свердловини на території приватного домоволодіння у місті Харкові.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися