Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Харківщина станом на ранок 5 липня: головні події

05.07.2023 08:58
Фото: ДСНС України у Харківській області
Фото: ДСНС України у Харківській області

Харківська область станом на ранок 5 липня та якими були основні події регіону за добу.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ранкове зведення Генштабу ЗСУ 5 липня, ймовірність ракетних ударів по всій території України залишається високою.

  • На Слобожанському напрямку противник продовжує зберігати військову присутність, активізував диверсійно-розвідувальну діяльність у прикордонних з Україною районах. Окрім того, обстріляв з мінометів та артилерії Одноробівку, Уди, Вовчанськ, Охрімівку і Землянки, а також завдав ракетних ударів по місту Первомайський та селищу Білий Колодязь.
  • На Куп’янському напрямку були атаковані Одрадне, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Масютівка і Кислівка.
  • Із 4 по 5 липня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС здійснили 28 оперативних виїздів: 12 – на ліквідацію пожеж, 2 з яких сталися унаслідок обстрілів, 1 – на перевірку території вже після обстрілу, 10 – для надання допомоги населенню та ще 5 були інші виїзди.
  • 4 липня близько 13:35 російські військові нанесли удар ракетою «Іскандер» по житловому кварталу в 6-му мікрорайоні міста Первомайський Лозівського району. В результаті вибуху поблизу житлової 9-поверхівки постраждали 43 людини, 12 з них – діти. Пошкоджень зазнали 8 багатоповерхових будинків, на площі 70 кв. м горіли 6 автомобілів, ще 2 понівечені уламками і вибуховою хвилею. Для ліквідації наслідків обстрілу були залучені 45 рятувальників ДСНС та 3 одиниці пожежно-рятувальної техніки.
    Поранений чоловік унаслідок обстрілу міста Первомайський
    Як зазначили в ХОВА, станом на ранок 5 липня у лікарнях області залишається 7 людей. 5 – у Первомайському, у стані середньої тяжкості. Більшість з них – з осколковими пораненнями. У Харків була госпіталізована жінка з пораненням ока, її стан оцінюють як середній. Також у медзакладі перебуває однорічна дитина, стан – середньої тяжкості.
    Первомайський, обстріл 4 липня
    Місто Первомайський, Харківська область
  • О 20:00 окупанти здійснили мінометний обстріл села Уди. Було завдано 19 ударів, у результаті чого значно пошкоджено два приватні будинки та знищено автомобіль. Без постраждалих.
  • Близько 23:30 було атаковане законсервоване сільськогосподарське підприємство у селищі Білий Колодязь Вовчанської громади. Зокрема, цукровий завод. Унаслідок обстрілу зруйновано дах, стіни та конструктивні елементи виробничої будівлі, а також зайнялося трансформаторне мастило на площі 50 кв. м. Попередньо, удар здійснювався ЗРК С-300, а вибухові травми отримали чоловіки 37 та 45 років. Обидва госпіталізовані в середньому стані.
  • Вже о 04:30 ранку 5 липня унаслідок обстрілу прикордонного села Козача Лопань, що на Дергачівщині, на площі 60 кв. м спалахнув приватний будинок. У результаті події постраждала 48-річна жінка, яку з опіками доставили до опікового центру Харкова. Пожежу було ліквідовано за 2 години.
  • О 10:00 рятувальники Куп’янського району виїздили на обстеження території села Моначинівка Кіндрашівської громади, яке було атаковане касетними боєприпасами. Зафіксовані пошкодження 6 приватних домоволодінь, а також 1 нерозірваний боєприпас. Без постраждалих.
  • 4 липня близько 14:30 на території Пісківського лісництва в Ізюмському районі стався нещасний випадок, спричинений детонацією невідомого вибухонебезпечного предмета. На нього натрапила 70-річна пенсіонерка, відвідуючи лісовий масив. Через вибух жінка отримала мінно-вибухову травму, а саме: ампутацію правої ступні та осколкові поранення.
  • Піротехнічні розрахунки знешкодили 59 одиниць вибухонебезпечних предметів. Зокрема, мін, вибухівок та боєприпасів.

Нагадаємо, наприкінці  травня  набув чинності закон, згідно з яким люди, чия нерухомість була зруйнована внаслідок бойових дій, можуть отримати компенсацію. Їм видаватимуть житловий сертифікат, який можна використати для придбання нового житла протягом 5 років.

А також, що робити, якщо «Дія» не приймає заявку на єВідновлення. «Слобідський край» розповість, як діяти в такій ситуації

Автор:
Владислава Ткаченко

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися