Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Святкуємо Великдень: рецепти пасок з тіста та сиру

15.04.2020 18:01
Неймовірно смачні рецепти пасок на будь-який смак, економимо час та насолоджуємося результатом!

Паска «Найсмачніша» з родзинками

Приготовлені за цим рецептом пасочки виходять дуже ніжними, легкими, з трішки вологою серединкою — тобто такими, якими і повинні бути святкові паски.

Знадобляться:
молоко – 500 мл,
борошно – 400–500 г,
яйце – 3 шт.,
сметана – 1 ст. л. (з гіркою),
родзинки – 200 г,
цукор – 1 склянка,
сіль – 1 щіпка,
дріжджі сухі – 11 г,
цукрова пудра – 2–3 ст. л.,
олія (рафінована) – 1 склянка,
присипка для паски,
ванілін – за смаком.

Заздалегідь дістати з холодильника яйця і дати їм полежати, щоб вони нагрілися. Приготувати опару: підігріти молоко до 30–40 градусів (воно повинне бути не гарячим). Висипати туди дріжджі і як слід перемішати, поки дріжджі не розчиняться. Всипати 1 склянку борошна і 2 ст. л. цукру, ретельно перемішати, щоб не було грудочок. Накрити ємність рушником або харчовою плівкою і поставити в тепле місце на одну годину.

Ізюм промити, залити гарячою водою, дати постояти хвилин 5–7, потім воду злити. Білки відокремити від жовтків, один білок прибрати в холодильник, інші залишити в кімнатній температурі. Жовтки перетерти з цукром, додати 1 ст. л. сметани і перемішати.


фото wowcook.net

Опара повинна збільшитися приблизно в два рази і покритися зверху бульбашками. Опару, яка піднялася, перекласти в каструлю, всипати для початку три склянки борошна, додати розтерті з цукром жовтки, сіль і замісити тісто. Додати ванілін, вмішати. Тісто за консистенцією повинне вийти трохи густішим, ніж для бісквіта. Якщо треба, додати ще трішки борошна, маса має бути однорідною, без грудочок. Влити олію і продовжувати замішувати тісто. Потім дати йому постояти 2–3 хвилини, в цей час збити міксером два білки в пишну піну. Додати їх у тісто і продовжувати його місити. Всього за часом процес замішування може займати 30–40 хвилин. Готове тісто має бути еластичним і легко відставати від рук і посуду.


фото wowcook.net

Родзинки обсушити і обваляти в борошні. Розтерти в руках невелику кількість олії, висипати родзинки в тісто і акуратно перемішати руками, щоб вони рівномірно розподілилися. Накрити тісто рушником і поставити в тепле місце підходити. Через 1–1,5 години обім’яти тісто і знову залишити підходити. Повторити цю процедуру ще один раз. Форми для пасок присипати борошном і викласти туди тісто приблизно до половини висоти формочок. Знову поставити в тепле місце хвилин на 20–30, поки тісто не підніметься до країв форми. Заповнені форми поставити на деко або решітку і потім у розігріту до 180 градусів духовку приблизно хвилин на 40. Готовність пасочок можна перевірити дерев’яною паличкою – якщо вона після протикання суха, значить, паски готові.


фото wowcook.net

Приготувати глазур: збити міксером охолоджений білок, поступово всипаючи цукрову пудру, до піків. Дістати пасочки з форм, змастити зверху глазур’ю і посипати присипкою.

Соковита паска зі здобного тіста з кисломолочним сиром

Давайте приготуємо паски з ніжного, легкого тіста, з додаванням кисломолочного сиру, родзинок та цукатів.


фото russianfood.com

Знадобляться для опари:
борошно – 1 ст. л.,
молоко – 50 мл,
цукор – 1 ч. л.,
дріжджі свіжі пресовані – 20 г;
для тіста:
борошно – 2 склянки,
кисломолочний сир жирний – 250 г,
вершкове масло – 50 г,
яйце – 2 шт.,
жовток – 1 шт.,
цукор – 80–120 г,
ваніль – 1/3 ч. л.,
родзинки, цукати – за смаком;
для глазурі:
яєчний білок – 2 шт.,
цукор – за смаком.

Молоко трохи підігріти, щоб воно було злегка тепле. Змішати всі інгредієнти для опари у відповідному посуді, накрити кришкою або серветкою і залишити на 15–25 хвилин. Два яйця і окремо взятий яєчний жовток збити разом з цукром і ваніллю до появи піни. Вершкове масло розтопити до м’якого стану, додати до яєць, туди ж додати кисломолочний сир і перемішати все в однорідну масу. Потім ввести дріжджову опару, всипати просіяне борошно і замісити однорідне тісто, на цьому етапі додати промиті родзинки і цукати.

Читайте також Готуємо ніжну паску «Крафін» з волоськими горіхами та родзинками

Готове тісто викласти в паперові форми для пасок, заповнюючи їх на 1/3 або ½ об’єму. Поставити в тепле місце постояти (можна в розігріту попередньо до 50 градусів і потім вимкнену духовку). Тісто має збільшитися в два рази. Потім розігріти духовку до 200 градусів, поставити туди паски, через 10 хвилин зменшити температуру до 180 градусів і випікати паски 25–40 хвилин (час приготування залежить від розміру). Коли паски будуть готові, дістати, дати їм охолонути. Приготувати глазур –
збити яєчні білки з цукром, покрити нею паски, прикрасити зверху за бажанням.

Сирна паска без яєць і випікання

Ніжна паска з кисломолочного сиру просто тане в роті. Рецепт для тих, хто не любить возитися з тістом. 


фото gotovim-doma.ru

Знадобляться:  
сир кисломолочний – 500 г, 
вершкове масло – 100 г, 
цукор – 60 г, 
сметана – 200 г, 
цукати – 100 г, 
горіхи волоські – 50 г, 
кокосова стружка – 30 г.

Сир перетерти через сито або збити блендером чи міксером в однорідну масу. В окремій ємності перемішати сметану, цукор, кокосову стружку. До сиру додати сметанно-цукрову суміш і шматочки м’якого масла, ретельно перемішати міксером або блендером. Потім додати цукати і подрібнені волоські горіхи. Спеціальну форму для паски застелити вологою марлею, так, щоб краї марлі звисали з боків форми, і наповнити форму сирною масою до самого верху. Потім накрити верх краями марлі, поставити на тарілку (вона потрібна, тому що буде витікати рідина) і накрити зверху плоскою посудиною з гнітом. Поставити в холодильник на добу. Потім акуратно вийняти з форми і подавати на стіл.

Автор:
Олеся Скачко

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися