Страви з буряку: готуємо на стіл і про запас
Буряк – це не тільки про борщ або про вінегрет. У вас після закладки на зиму залишилася «некондиція»? Ми допоможемо вам її використати з користю для здоров’я. Адже буряк за своїм складом унікальний за вмістом цукрів, мінералів, вітамінів і цінних мікроелементів. А завдяки концентрації природних антиоксидантів буряк сприяє профілактиці онкології та анемії, а ще – з нього можна приготувати безліч смачних та різноманітних страв.
Бурякова ікра
Знадобляться:
500 г буряку
2,5 кг помідорів
500 г моркви
500 г цибулі
500 г болгарського перцю
1 головка часнику
500 мл олії
сіль за смаком
Буряк, моркву і цибулю почистити. З болгарського перцю видалити насіння і білу перегородку. З помідорів видалити зелену серцевину. Буряк, моркву, цибулю, перець і помідори подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку. Посолити суміш і варити на слабкому вогні 1,5-2 години, регулярно помішуючи. Наприкінці готування додати перемелений часник. Бурякову ікру розкласти в чисті сухі банки і закатати кришками. Банки поставити догори дном до повного охолодження.
Котлети з буряку в духовці
Знадобляться:
1 зубчик часнику
2 ст. л. борошна
400 г буряку
спеції за смаком
1 яйце
1 цибулина
Цибулину очистити, нарізати кубиками. Буряк натерти на тертці. Змішати овочі, вбити до них яйце, додати борошно і приправи, добре перемішати. Повинна вийти клейка маса. З отриманої суміші зліпити невеликі котлетки з буряку, помістити в форму і випікати півгодини за температури 200 градусів.
Тушкований буряк по-польськи
Знадобляться:
1 кг буряку (відварити до напівготовності)
1,5 ст. л. борошна
2 ст. л. свинячого смальцю
1 ст. л. цукру
2 ст. л. лимонного соку
сіль за смаком
чорний мелений перець за смаком
Точна кількість солі, цукру, води, лимонного соку дуже сильно залежить від соковитості та вмісту цукру в самих буряках. Це варіант страви, коли буряк дуже соковитий і солодкий. Тому можна спочатку закласти таку кількість інгредієнтів, яка вказана в рецепті, а потім за смаком відкоригувати.
Якщо потрібен пісний варіант буряку, замініть смалець олією. Але автентично, у Польщі, цю страву готують саме на свинячому смальці.
Буряк почистити, натерти на крупній тертці. Потім викласти в чавунний казанок, додати 200 мл води і перемішати. Поставити на середній вогонь, накрити кришкою і тушкувати 15-20 хвилин до м’якості.
Тим часом у сковороді на середньому вогні розігріти свинячий смалець, додати борошно і добре перемішати, щоб не було грудок. Пасерувати до отримання глибокого вершкового відтінку. Ви повинні відчути приємний горіховий аромат.
Додати засмажку до буряку, приправити сіллю за смаком, додати цукор і лимонний сік. Добре перемішати, додати ще 100 мл води, довести до кипіння і тушкувати на маленькому вогні ще 5 хвилин.
Спробувати буряк на смак, може знадобитися більше цукру або лимонного соку. Щедро приправити буряк меленим перцем.
Подавати на стіл у теплому вигляді, як гарнір або просто самостійну страву. Найкраще тушкований буряк поєднується зі свининою, а ще краще з качкою або гускою.
Такий буряк дуже добре заморожується. Можна зробити подвійну порцію і частину заморозити після охолодження. Щоб скористатися згодом, треба його розморозити, викласти у казанок або каструлю з товстим дном, долити трохи води і добре прогріти.
Лайфхак: як прискорити процес варки цілого буряка
Обирайте невеликі за розміром овочі. Покладіть буряк у каструлю з киплячою водою. Залийте 2 ст. л. олії, щоб підвищити температуру рідини. Варіть овоч у каструлі під кришкою 20-30 хвилин до напівготовності, а потім залийте холодною водою на 10 хвилин.
Коли та як потрібно обрізати хризантеми: як провести правильно останні роботи на клумбі
Куркума: як приготувати напої з природним антибіотиком у сезон застуд
Як зробити грілку з «гуманітарки»
Як підготувати дерев’яні вікна до зими: способи та корисні поради