Різдвяна кутя: головна страва на Святвечір
Її завжди готують із запасом – щоб пригощати хресних, що живуть окремо, старших родичів і тих, хто загляне в гості. А в минулі часи була ще одна старовинна традиція – господар будинку підкидав залишки куті вгору, і скільки зерняток прилипне до стелі – стільки снопів хліба й варто очікувати в новому році.
Кутю їдять двічі за святкову вечерю. На початку – згадуючи померлих предків, а в кінці – на славу новонародженого Христа.
Уперше письмово кутя згадується в XII столітті в літописі «Повість временних літ». Відомо, що ця страва була обов’язковою в культі поклоніння душам померлих ще у Стародавній Греції та Римі, і вважається, що на територію Київської Русі вона потрапила саме звідти. У давні часи люди вірили, що народження дитини відкриває невидиму браму між світом живих і мертвих, тому в Святий вечір не тільки святкували народження Христа, а й віддавали данину поваги пам’яті предків.
Саме тому всі головні складові цієї страви (зерно, мед і мак) мають подвійний сенс: зерно означає родючість і постійний кругообіг життя, мед – солодкість і задоволення від смертної та вічної особистості, а мак є символ достатку.
фото signorina.ru
Взимку кутю готують тричі, і залежно від свята вона має різні назви. «Багата кутя» готується у Святий вечір з великою кількістю інгредієнтів. З давніх-давен вважалося, що чим смачніша й ситніша різдвяна кутя, тим більш урожайним буде рік і більший достаток у родині, тому в кутю обов’язково додатково додавалися сушені фрукти, горіхи й родзинки. «Щедра» готується в переддень Нового року за старим стилем, з додаванням вершкового масла, вершків або молока. «Голодна» готується зазвичай на Хрещення і складається тільки із зерен і меду.
Традиційна кутя завжди варилася з пшениці, яку спочатку товкли в ступі з невеликою кількістю води, щоб від зерен відокремилася оболонка. Потім пшеницю варили кілька годин, поки вона не стане м’якою і не набуде білуватого відтінку. До різдвяної куті було заведено подавати макове молочко – мак для нього розпарювали, потім перетирали у ступці до появи білої рідини і заправляли медом або медовою заправкою – ситтю, для якої мед розчиняли в кип’яченій (не киплячій) воді. За традицією макове молочко готує господар будинку, і для цього перед кожним Різдвом купують нову макітру й макогін – чашу і товкачку для розтирання маку.
Також зустрічаються рецепти куті з ячменю, перловки й рису.
Пшенична кутя
Знадобляться:
зерна пшениці – 1 склянка,
мак – 100 г,
волоські горіхи – 100 г,
мед – 1–3 ст. л.
Зерна пшениці потовкти в ступі дерев’яним товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб відокремити оболонку, просіюючи і промиваючи потім зерна чистою водою. На воді зварити звичайну розсипчасту пісну кашу, охолодити і підсолодити медом до смаку. Окремо розтерти мак до отримання молочка, покласти мед, усе перемішати й додати до пшениці. Густу кашу можна трохи розвести кип’яченою водою. Потім додати товчені волоські горіхи.
Кутя із сухофруктів і малини
Знадобляться:
пшениця (можна рис) – 2 склянки,
мед – 6 ст. л.,
сушені яблука або груші – за смаком,
родзинки, сушена чи морожена малина – за смаком.
Пшеницю (або рис) промити й відварити до готовності. Сушені яблука і груші обполоснути водою, нарізати на невеликі шматочки, покласти в кашу, туди ж додати малину й розпарені родзинки, перемішати. Коли трохи охолоне, додати мед і дати настоятися одну або дві години.
Кутя з ячменю
Знадобляться:
ячмінь – 0,5 склянки,
вишня з компоту (або ягоди з варення) – 1 склянка,
мед (або цукор) – 4 ст. л.,
родзинки – 0,5 склянки.
У великій мисці замочити зерно ячменю на ніч, після замочування воду не зливати і варити на слабкому вогні приблизно годину. Потім покласти цукор або мед, родзинки і варити ще півгодини. Потім додати вишню і варити ще 15 хвилин, поки не вийде густа каша. Перед подачею на стіл остудити.
Кутя з перловки
Знадобляться:
перлова крупа – 200 г,
мак – 150 г,
волоські горіхи чищені – 50 г,
родзинки – 50 г,
вершки – 0,5 склянки,
мед і цукор – за смаком.
Перлову крупу промити і залити водою у співвідношенні 1:3. Відварити до готовності, остудити. Мак заварити окропом і варити доти, доки не буде легко розтирати між пальцями. Процідити, перекрутити на м’ясорубку або ж перетерти в ступці. Родзинки запарити в окропі, щоб стали м’якими, і додати до каші, туди ж покласти вершки, мак, подрібнені волоські горіхи, мед і цукор за смаком. Перед подачею на стіл остудити.
Страва, що зігріє взимку: три рецепти капусняку
Харків знімає святкові прикраси: Санта і олень уже на зберіганні (фото)
Замість олів’є: рецепти салатів і закусок до новорічного столу
Комендантська година у Харківській області: чи зміниться на Різдво та Новий рік