Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Рецепти святкових салатів на 8 березня

03.03.2020 20:00
фото povar.ru
фото povar.ru
Наближається свято, а значить, пора подумати, що ж таке можна приготувати на стіл, аби було не тільки смачно, але й красиво. А яке ж свято без квітів! Тому — квіти не тільки у вазі, а й на столі.

Листковий салат «Червоні маки» з куркою, грибами і помідорами

Знадобляться:
куряче філе – 320 г,
шампіньйони мариновані – 100 г,
сир твердий – 100 г,
помідори – 3 шт.,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
майонез – 70 г,
сіль, чорний мелений перець – за смаком;
для прикрашання:
помідори – 2 шт.,
маслини (без кісточок) – 3–4 шт.,
мак (насіння) – 2–3 щіпки,
кріп свіжий – 2–3 гілочки.


фото russianfood.com

Філе помити, обсушити і відварити до готовності в підсоленій воді та залишити остигати в бульйоні. Мариновані гриби порізати тонкими скибочками, помідори помити і порізати кубиками. Цибулю почистити і порізати тонкими пір’ями. Куряче м’ясо дістати з бульйону і порізати кубиками або розібрати на волокна — як зручніше.

Викласти м’ясо першим шаром на пласку широку тарілку і змастити його майонезом, зверху — шар порізаних шампіньйонів, потім помідори, їх потрібно посолити і поперчити, а поверх помідорів — цибулю, потім — шар майонезу. Сир натерти на дрібній тертці і викласти останнім шаром. Для прикраси помідори порізати тонкими кружальцями і викласти їх зверху салату у вигляді квіток маку. Маслини розрізати навпіл і викласти на середину квіток, посипати зверху маком помідорні квіти. З кропу зробити стеблинки і листя для квітів. Дати салату трохи постояти, щоб він просочився, і можна подавати на стіл.

Рибний листковий салат «Ромашка»

Знадобляться:
філе риби (копченої або солоної) – 100–200 г,
картопля – 1–2 шт.,
огірок солоний – 1–2 шт.,
морква – 1 шт.,
майонез – 100–150 г,
яйце – 3 шт.,
сир твердий – 150 г,
цибуля ріпчаста – ¼ шт.,
горошок зелений (консервований) – 100 г,
сіль – за смаком.


фото russianfood.com

Моркву і картоплю відварити до готовності, почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю почистити і дрібно порізати. Яйця круто відварити, відокремити жовтки від білків і натерти їх також окремо. Рибу дрібно порізати. Замість філе ще можна використовувати рибну консерву, наприклад, тріску, і розім’яти її виделкою. Взяти широке плоске блюдо і майонезом намалювати велику квітку ромашки. Першим шаром викласти рибу (залишивши посередині пусте місце для горошка) і змастити її майонезом. Зверху — шар цибулі і картоплі, знову змастити майонезом. Четвертий шар — натерта морква і натертий сир. На серединку квітки висипати зелений горошок. Усі пелюстки змастити майонезом і посипати натертим білком, а в серединку на горошок — шар натертого яєчного жовтка. Поставити салат «Ромашка» на 2–3 години в холодильник настоятися, а вже потім подавати на стіл.

Салат «Букет» з чорносливом, горіхами і буряком

Знадобляться:
буряк (невеликий) – 2–3 шт.,
картопля (невелика) – 3 шт.,
морква (велика) – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
яйце – 4 шт.,
чорнослив – 100 г,
волоський горіх (чищений) – 50 г,
майонез – 300 г,
петрушка (свіжа) – кілька гілочок,
кріп (свіжий) – кілька гілочок;
для маринаду:
цукор – 1 ст. л.,
сіль – 0,5 ч. л.,
оцет (9 %) – 1 ст. л.,
гаряча вода – 50 мл.


фото russianfood.com

Відварити у воді або запекти в духовці до готовності овочі: картоплю, моркву і буряк. Яйця відварити круто. Цибулю почистити і порізати кубиками, щоб вона не гірчила потім у салаті, замочити її в маринаді з гарячої води, оцту, солі і цукру на 10–15 хвилин. Потім злити маринад через сито. Картоплю почистити і натерти на крупній тертці, перемішати із сіллю, меленим перцем і 1 ст. л. майонезу.

Узяти пласке широке блюдо і викласти на нього картоп­лю у формі букета квітів, щільно утрамбувавши його. Посипати картопляний шар зверху частиною маринованої цибулі. Моркву почистити і натерти на крупній тертці, акуратно викласти її на картоп­лю з цибулею, закриваючи нею і боки букета. Чорнослив залити окропом на 5 хвилин, потім воду злити, три чорносливини відкласти вбік, решту розрізати уздовж навпіл, але не до кінця. Всередину кожної чорносливини вкласти по четвертинці ядра волоського горіха (горіх можна подрібнити). Потім викласти фарширований чорнослив на морквяний шар. Відкладений чорнослив дрібно порізати. Буряк почистити і натерти на крупній тертці, посолити і поперчити його, додати 1 ст. л. майонезу і посипати подрібненим чорносливом. Масу як слід перемішати, викласти верхнім шаром, а на нього — останню частину маринованої цибулі. Яйця почистити і натерти на середній тертці, відклавши жовток і пару яєчних білків для прикраси. Змастити салатний «букет» зверху майонезом, верхню частину «букета» посипати натертими яйцями, а на нижню покласти гілочки зелені, зробивши з них стеблинки і листя «квітів».

Додатково верх «букета» можна прикрасити скибочками яєчного білка зі шматочками моркви у вигляді нарцисів. Дати настоятися салату 30 хвилин і можна подавати на стіл.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися