Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Рецепти страв до святкового столу

05.01.2018 10:00
фото: 2016.life
фото: 2016.life
Кілька способів підготувати святквий стіл.

Пряна качка з яблуками

Знадобляться: качка – 1 шт., яблука – 4 шт., апельсини – 2 шт., кориця – 1–2 палички, чебрець (можна сушений) – 1 пучок, сіль, чорний мелений перець, імбир сушений – за смаком.


фото: pikabu.ru

Качку помити, розрізати по грудці, розгорнути і промокнути паперовим рушником. Змішати сіль, чорний мелений перець і сушений імбир і натерти цією сумішшю качку. Апельсини і два яблука помити і нарізати кружечками. Потім викласти їх на деко, розкласти на фрукти розламані палички кориці й гілочки чебрецю (або посипати сушеним). Зверху викласти качку розрізаною частиною донизу і накрити фольгою. Поставити в розігріту до 170 градусів духовку на три години. Потім дістати качку, зняти фольгу і додати нарізані часточками два яблука, що залишилися. Збільшити температуру духовки до 200 градусів і запікати до рум’яної скоринки.

Буженина по-домашньому

Знадобляться: свинина (шийка або лопатка) – 1 кг, яйце – 1 шт., борошно – скільки знадобиться, вода – 1–1,5 склянки, часник – половина великої головки, сіль, чорний мелений перець, кориця, зерна гірчиці – за смаком.



фото: poradu.pp.ua

М’ясо помити, обсушити й натерти сіллю і спеціями. Часник можна нарізати на невеликі шматочки і нашпигувати ним м’ясо або ж подрібнити, змішати зі спеціями й натерти ним м’ясо. Потім загорнути м’ясо в харчову плівку і покласти на ніч у холодильник. Наступного дня з яйця, води й борошна замісити тісто, не круте і не рідке – приблизно як для смажених пиріжків. Тонко розкачати тісто, загорнути в нього свинину, защипнути як слід краї та загорнути все у фольгу (не щільно). Розігріти до 200 градусів духовку і помістити в неї на деку майбутню буженину. Запікати протягом 40 хвилин, потім зменшити температуру приблизно на 10 градусів і запікати ще годину. Готове м’ясо остудити при кімнатній температурі, не виймаючи з фольги, потім розгорнути, зняти запечене тісто (його можна з’їсти окремо) і дати полежати м’ясу трохи в холодильнику. Подавати на стіл з будь-яким соусом.

Салат «Царська шапка»

Знадобляться: свинина або яловичина – 300 г, картоп­ля – 4 шт., яйця – 5 шт., буряк – 1 шт., морква – 1 шт., сир твердий – 100–150 г, волоські горіхи – 100 г, зелень петрушки або кропу – кілька гілочок, часник – 2–3 зубчики, гранат – 1 шт. (для прикрашання), майонез – 400 г, сіль, чорний мелений перець.



фото: restoclubnsk.ru

М’ясо відварити і нарізати соломкою або маленькими кубиками. Картоплю відварити у лушпинні, зняти шкірку і натерти на грубій тертці. Буряк відварити або запекти в духовці, почистити й натерти на грубій тертці. Сиру моркву помити, почистити і теж натерти на грубій тертці. Яйця відварити, очистити від шкаралупи й відокремити жовтки від білків. Одне яйце відкласти. Жовтки решти яєць порубати ножем, білки натерти на дрібній тертці і покласти окремо від жовтків, сир натерти на дрібній тертці. Волоські горіхи подрібнити, часник подрібнити, зелень дрібно нарізати. Салат потрібно викладати на плоске блюдо шарами. Причому кожний інгредієнт можна або поперед­ньо змішати з невеликою кількістю майонезу і за необхідності посолити й поперчити, або кожен шар змащувати майонезом, викладаючи на блюдо.
1-й шар: половина картоплі, сіль, майонез, чорний мелений перець;
2-й шар: буряк, сіль, майонез, трохи часнику, волоські горіхи;
3-й шар: натертий сир;
4-й шар: половина м’яса, сіль (за необхідності), майонез, чорний мелений перець;
5-й шар: частина нарізаної зелені;
6-й шар: яєчні жовтки, сіль, майонез, чорний мелений перець;
7-й шар: морква, сіль, майонез, трохи часнику, чорний мелений перець;
8-й шар: волоські горіхи, натертий сир;
9-й шар: м’ясо, що залишилося, майонез, чорний мелений перець, волоські горіхи, зелень, що залишилася.
Змішати картоплю з майонезом і покрити нею весь салат, формуючи гірку, щоб не було видно різнокольорову начинку. Потім намочити руки й надати салату форму шапки з опушкою внизу. Покрити весь салат тонким шаром майонезу. Змішати білок, подрібнені волоські горіхи й тертий сир і обсипати ними опушку шапки. Прикрасити шапку гранатовими зернами (можна викласти орнамент). З відкладеного яйця з білка вирізати корону, наповнити її гранатовими зернами і прикрасити нею верхівку салату. Поставити в холодильник на кілька годин для просочення, можна на ніч, якщо готувати салат заздалегідь.

Оселедець під грибною шубою

Знадобляться: оселедець – 2 шт., морква – 2 шт., цибуля – 2 шт., свіжі гриби – 400 г, яйця – 6 шт., волоські горіхи – 200 г, майонез – 400 г, олія – для смаження, зелена цибуля – 1 пучок.

Цибулю нарізати кільцями, моркву натерти на грубій тертці і злегка обсмажити на сковороді до м’якості. Оселедець почистити, видалити кістки і дрібно нарізати. Волоські горіхи подрібнити й змішати з нарізаним оселедцем. Гриби відварити протягом 10 хвилин у киплячій воді, остудити і нарізати невеликими пластинками. Яйця відварити, чотири яйця порізати кубиками, два відкласти (вони знадобляться для прикрашання).
Салат викладати пошарово: перший шар – оселедець з горіхами, другий шар – нарізані яйця, зверху змастити майонезом, третій шар – обсмажена морква з цибулею, четвертий шар – нарізані гриби, зверху змастити майонезом, п’ятий шар – натерті на грубій тертці два яйця, що залишилися. Зверху прикрасити дрібно порізаною зеленою цибулею.

Бутерброди закусочні з буряком і оселедцем

Знадобляться: буряк варений (великий) – 1 шт., яйце – 2 шт., філе оселедця – 1 шт., часник – 2 зубчики, хліб житній – 1 шт., майонез – до смаку, зелень петрушки – кілька гілочок.

фото: povarenok.ru

Буряк відварити, натерти на грубій тертці, а часник – на дрібній. Перемішати з невеликою кількістю майонезу. За допомогою склянки вирізати хлібні кружечки під основу для бутербродів і злегка підсушити їх у духовці. Яйця відварити і нарізати тонкими кружальцями, філе оселедця порізати на невеликі поздовжні шматочки. Потім на кожен шматочок хліба укласти кружечок вареного яйця, зверху – 1 ч. л. бурякової маси, поверх неї – шматочок оселедця, і прикрасити петрушкою.

Цитрусовий мус

Знадобляться: апельсини – 4 шт., вершки жирні – 500 мл, цукор – 120 г, яйця – 4 шт., м’ята – кілька гілочок для прикрашання.


фото: cookorama.net

Апельсини помити, обдати окропом і обтерти насухо. З половини апельсина зняти цедру і вичавити апельсиновий сік, процідити його крізь ситечко. Жовтки відокремити від білків, з’єднати з апельсиновим соком і цукром, поставити на вогонь і нагрівати, постійно помішуючи, до 60–65 градусів. Потім охолодити, спочатку при кімнатній температурі, потім у холодильнику, накривши харчовою плівкою, щоб суміш не увібрала в себе інші запахи.
Поки суміш охолоджується, збити вершки за допомогою блендера або міксера в пишну масу. Невеликими порціями вмішати у вершки апельсинову масу, додаючи її стільки, щоб смак і консистенція сподобалися. Потім наповнити мусом креманки, накрити зверху харчовою плівкою і прибрати в холодильник, щоб мус «дозрів».
Подаючи на стіл, можна посипати цедрою і прикрасити листочками м’яти.

Медівнички

Для тіста: борошно – 500 г, мед – 150 г, цукор –150 г, яйця – 2 шт., жовтки – 2 шт., вершкове масло – 1 ст. л., мелена кориця з гвоздикою – 1 ч. л., сода – 0,5 ч. л.  Для помадки: яєчні білки – 2 шт., цукрова пудра – 200 г , сік половинки лимона, какао – 1 ст. л., молоко – 2 ст. л. 

Влийте до борошна розтоплений мед з прянощами, додайте цукор, яйце, 3 жовтки, масло, соду й замісіть тісто. Чим довше вимішувати, тим краще тісто підніматиметься під час випікання. Якщо тісто густе і кришиться, влийте 2–3 ст. л. запареної кави. Залиште на ніч. Наступного дня перемісіть, розкачайте, виріжте формою фігурки собачок і кісточок. На спині тваринки і з одного краю кісточки зробіть наперстком дірочку, змажте білком і печіть у нагрітій духовці 10–15 хвилин. Коржики ще гарячими змажте знизу помадкою.
Для помадки білки розітріть з цукровою пудрою і лимонним соком. Частину помадки зафарбуйте звареним з молоком какао – нею змажте собачок. А білою змажте кісточки.
Медівнички спечіть заздалегідь. Їх можна вішати на різнокольорових ниточках на ялинку.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися