Оладки та котлетки: смачні страви зі звареної каші
З манної каші, яка «застоялася» в холодильнику, можна приготувати дуже смачні оладки на сніданок. Готуються вони нескладно й виходять дуже ніжними, тому можуть стати однією з улюблених страв не тільки дітей, а й дорослих.
Оладки з манної каші
фото vcusnyatina.ru
Знадобляться:
готова манна каша – 700 г,
яйця – 2 шт.,
борошно – 2 склянки,
молоко – 100 мл,
цукор – 3 ст. л.,
сіль – щіпка,
олія – 5 ст. л. + для смаження,
сода – 0,5 ч. л.
Манну кашу потрібно трохи підігріти, щоб вона була кімнатної температури. Вбити в неї яйце, додати олію, сіль, цукор і соду. Ретельно все перемішати в однорідну масу. Також замість соди можна використовувати розпушувач для тіста, воно тоді вийде більш легким. Молоко злегка нагріти, влити його в манну кашу, знову ретельно перемішати. Для кращого розмішування можна скористатися блендером або міксером. Всипати просіяне борошно й замісити рідкувате тісто – щоб набиралося ложкою. Потім налити в сковороду олію, і коли вона добре нагріється, викладати туди столовою ложкою тісто. Смажити з обох боків до золотистого кольору. Після обсмажування можна викласти на паперову серветку, щоб видалити зайвий жир. Подавати на стіл зі сметаною або варенням.
З уже звареної пшоняної каші можна теж приготувати смачні оладки. Причому зробити їх можна як солоними, так і солодкими, додаючи відповідно сіль або цукор.
Оладки з пшоняної каші
фото vcusnyatina.ru
Знадобляться:
пшоно – 100 г,
яйця – 2 шт.,
борошно – 50 г,
цукор – 1 ст. л.,
олія – для смаження,
розпушувач – 1 ч. л.
Зварити пшоняну кашу й дати охолонути (її можна зварити і звечора). У глибокій тарілці збити яйця з цукром, додати просіяне борошно та розпушувач, ретельно перемішати в однорідну масу. Розігріти в сковороді олію і викладати туди ложкою пшоняне тісто. Смажити з обох боків до рум’яної скоринки. Дати трохи охолонути. Подавати можна зі сметаною, джемом, варенням або згущеним молоком.
З вівсяної крупи можна не тільки варити кашу, а й приготувати смачні й не менш корисні котлетки. Готувати їх легко, а для більш пікантного аромату можна використовувати сушений базилік або майоран. Подавати такі котлетки можна зі сметаною або натуральним йогуртом без добавок.
Котлетки з вівсянки
фото фото vcusnyatina.ru
Знадобляться:
вівсяні пластівці – 1 склянка,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
яйця – 1 шт.,
вода (окріп) – 250 мл,
олія – для смаження,
сіль, спеції – за смаком.
Вівсяні пластівці висипати в глибоку миску, залити крутим окропом (кількість води за необхідності можна трохи збільшити) і залишити набухати 10–15 хвилин. Цибулю почистити і подрібнити блендером або натерти на тертці (подрібнювати треба для того, щоб цибуля не відчувалася в котлетах). Потім перекласти цибулеву масу в окрему ємність. Додати до цибулі яйце і трохи збити віночком. Остиглу масу з пластівців перемішати, додати в неї цибулю з яйцем, сіль і спеції за смаком. Розігріти в сковороді олію і викладати туди столовою ложкою вівсяну масу, формуючи невеликі котлетки (столову ложку краще попередньо змочувати в прохолодній воді, тоді викладати в сковороду вівсяний фарш буде легше). Смажити на середньому вогні з обох боків до золотистої скоринки. Після приготування викласти на паперові серветки або рушники, щоб вбрався зайвий жир.
Яблучні оладки «сатурн»: один рецепт та дві таємниці приготування
Готуємо із залишків гороху: традиційні українські оладки-горохляники
Готуємо гречаники – класичну страву української кухні
Рис та компанія: що можна зробити з «гуманітарки»