Консервація з абрикосів: варення «П’ятихвилинка» та джем
Варення «П’ятихвилинка»
Знадобляться:
абрикоси – 2 кг,
цукор – 600 г.
Абрикоси помити, видалити кісточки і перекласти в підходящу ємність. Посипати цукром і залишити на 10–12 годин, щоб абрикоси виділили сік. Поставити абрикоси на вогонь і, помішуючи, нагріти на швидкому вогні до кипіння та варити 5 хвилин, після чого відразу в гарячому вигляді розкласти в стерилізовані сухі банки і закатати. Укутати банки та залишити до повного охолодження. Зберігати варення в темному сухому місці.
Абрикосово-апельсиновий джем
Знадобляться:
абрикоси – 5 кг,
апельсини – 2 шт.,
цукор – 2,5 кг.
Абрикоси помити, видалити кісточки та перекрутити м’якоть на м’ясорубці. Зняти з апельсина цедру, натерти її на дрібній тертці, а м’якоть апельсина також перемолоти на м’ясорубці. Змішати абрикоси, цедру і перемелений апельсин. Поставити варитися на невеликий вогонь, довести до кипіння і всипати 1 кг цукру. Прокип’ятити 5 хвилин, постійно помішуючи. Прибрати з вогню, дати охолонути, потім знову поставити на вогонь та додати залишок цукру, знову прокип’ятити 5 хвилин. Прибрати убік на 6–7 годин.
Потім третій раз знову прокип’ятити 5 хвилин, дати джему охолонути та розлити в стерилізовані банки і закрутити кришками. Укутати, дати постояти до охолодження та прибрати для зберігання в темне місце.