Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Де і як зберігати мед — робимо все правильно

18.08.2019 08:00
Фото: cont.ws
Фото: cont.ws
Купивши в сезон мед про запас, воліємо зберегти його якнайдовше без втрати корисних властивостей. Якщо дотримуватися певних правил, то домогтися такого цілком можливо.

У домашніх умовах у середньому мед без втрати корисних властивостей може зберігається близько двох років. Але, як показує практика, зовнішні фактори — головним чином температура повітря і світло — впливають на продукт і можуть погіршити його. Тому важливо знати, як правильно зберігати цей солодкий продукт.

 

Тара

Тара для зберігання меду повинна бути ідеально чистою і сухою, неприпустимо залишати на дні залишки торішнього меду — таке сусідство може призвести до бродіння і псування продукту. Найкращою буде ємність з алюмінію, нержавіючої сталі або скла, хоча наші предки тримали мед у дерев’яних діжках. Якщо є можливість і зараз так його зберігати, то слід враховувати, що в ємності з дуба мед темніє, осика робить його гірким, а деревина хвойних порід надає меду запах хвої.

Фото: hoznauka.ru

Добрим буде також емальований, глиняний або керамічний контейнер для зберігання, а цинк, мідь і свинець краще тримати від меду подалі, оскільки від тривалого зіткнення з цими металами продукт стає токсичним. Залізна ємність для зберігання також не підходить, оскільки вона окислюється і псує смак меду. До речі, саме через це не рекомендують набирати мед з банки залізної ложкою, а тим більше — залишати ложку всередині, оскільки вона теж може заіржавіти.

У контейнерах із сертифікованого харчового пластику теж можна зберігати мед, але не більше ніж рік. Річ у тому, що після спливання цього терміну мед, як біологічно активний продукт, починає вбирати хімічні домішки, що містяться у пластику, і стає отруйним. І ще один важливий момент. Тара для зберігання меду повинна герметично закриватися, щоб всередину не потрапили сторонні запахи і волога.

 

Зовнішнє середовище

Температура повітря, «комфортна» для меду — від –6 до +20 °С. Тобто при кімнатній температурі краще мед не зберігати — він псується і розшаровується.

 Фото: o-mede.com

У продукті, який тривалий час тримають при температурі, вищій за +20 °С, руйнується частина вітамінів. А якщо мед нагріти до позначки вище від +40 °С, то частина вітамінів і корисних властивостей втрачається відразу. Низькі температури, нижче 0, на якість меду не впливають. Але при температурі нижче –10 °С він змінює структуру, твердне і швидко «зацукровується».

Щодо холодильника, то якщо в ньому наявна функція сухої заморозки, то зберігання меду цілком можливе. А от у звичайних холодильниках занадто висока вологість, яку мед не любить, про що — далі.

Крім того, не варто змінювати температуру повітря, при якому зберігається мед, занадто часто, інакше він кристалізуватиметься нерівномірно.

Протипоказані меду й сонячні промені: вони нагрівають банку і руйнують більшу частину корисних речовин, зокрема фермент інгибін, який відповідає за протимікробні властивості меду. Тому краще поставити ємність у темне місце.

 

Що ще протипоказано

Декілька слів про вологість. Чим вона нижча — тим краще, адже мед відмінно вбирає вологу. Саме тому тару треба дуже щільно закривати, але навіть у ній краще не тримати цей солодкий продукт у вологих місцях, біля джерел води тощо. А ще — поруч із сіллю, яка концентрує вологу в повітрі. Якщо знехтувати цим, то мед вбере в себе багато вологи, стане надто рідким і псуватиметься.

Також мед добре вбирає запахи, тому його потрібно зберігають подалі від пахучих речовин і продуктів — бензину, гасу, солоної риби, цибулі, часнику та подібних до них. Адже навіть попри щільно закриту кришку він може увібрати в себе всі сторонні аромати.

Фото: eda-land.ru

Підсумовуючи, можна дійти висновку, що мед правильно зберігати тільки в темному сухому місці. Ідеальний варіант — закрита шафка на кухні.

 

Кристалізація — це природно

З часом мед каламутніє, темнішає, густішає і кристалізується — це нормальні стадії дозрівання меду. Густішають усі види меду, крім падевого, оскільки в ньому міститься дуже багато фруктози.

У рідкому стані мед може зберігатися тільки в стільниках. Як тільки його викачують, неминуче починається процес кристалізації. Тож натуральний мед зберігає рідку консистенцію тільки в перші місяці після викачування, і чим старший мед, тим більше в ньому кристалів. Але і в рідкому, і в зацукрованому меді кількість корисних речовин однакова.

Характер і швидкість кристалізації різні для різних видів меду.

Фото: beehive.ua

Так, акацієвий мед кристалізується вкрай повільно — він може зберігатися в рідкому вигляді до 3 років. За ним йде гречаний мед — він також кристалізуються доволі повільно, але трохи швидше за акацієвий. Липовий мед кристалізується середніми темпами (до декількох місяців). Найбільш швидко кристалізується соняшниковий мед — йому може вистачити навіть 2 тижнів. Терміни кристалізації квіткового меду можуть бути різними — залежно від рослин, з яких його було зібрано.

Автор:
Зоя Голіусова
Теги:

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися