Час катарувати виноград: планова літня операція для куща
Одні ріжемо — інші підтримуємо
Катарування винограду — це видалення поверхневих коренів, які ростуть на глибині 20–25 сантиметрів. Операція необхідна для того, щоб рослина не перейшла на живлення від поверхневих коренів, і для розвитку кореневої системи в глибоких шарах ґрунту.
Колаж Олега Бондаренка
Після катарування посилюється розвиток п’яткових коренів, розташованих біля основи коренештамба, виноградники менше страждають від морозів узимку й від посухи влітку. Якщо в перші роки не приділити уваги цій процедурі, верхні корені взимку вимерзають унаслідок промерзання ґрунту, для ураження їм вистачить 5 градусів морозу. Через це може загинути весь дорослий кущ. А влітку рослини страждатимуть від нестачі вологи.
Тобто виноград, і його врожай теж, дуже залежатиме від погодних умов. До того ж, катарування допоможе захистити виноград від філоксери, оскільки вона уражає переважно поверхневі корені. Тому, щоб виноград був життєздатним і родючим, і потрібно видаляти росяні корені — це стимулюватиме розвиток коренів у глибших шарах ґрунту й забезпечить надійну зимівлю рослини.
А може, не треба?
Катарування потребують усі сорти винограду, незалежно від віку. Молоді рослини — хоча б двічі на рік, у кінці червня і в серпні.
Хоча бувають ситуації, коли доводиться відмовлятися від цієї операції. Перша причина чисто технічна: подеколи виноград садять на глибину 25–30 сантиметрів. У таких кущів усі корені росяні, тому проведення катарування навіть теоретично неможливо, адже доведеться видалити їх усі.
Фото: euro-les.ru
Друга — швидше привід, ніж причина. Річ у тому, що катарування проводити доволі складно. А якщо потрібно обрізати коріння не на декількох рослинах, а у величенькому винограднику, кущів на 100 або 1000, то виникає бажання відмовитися від процедури зовсім. Але це дуже важливий захід, а якщо рослин багато, їх і поготів потрібно довести до ума, щоб добре розвивалися і плодоносили.
Майже інструкція
У спекотну та просто сонячну погоду катарування виконують із самого ранку або ввечері, після спадання спеки. У прохолодні дні процедуру можна проводити о будь-якої пори.
Порядок процедури такий. Навколо виноградного стовбурця роблять ямку глибиною 20–25 см і зрізають гострим (!) секатором або ножем верхні корінці близько до стовбура. Інструмент обов’язково потрібно продезінфікувати на самому початку роботи, а потім робити це перед тим, як переходити до кожної наступної рослини. Для цього використовують розчин мідного купоросу (50 г на 1 л води). Якщо знехтувати цим, можливе перенесення хвороб з одного куща на інші.
Фото: superda4nik.ru
Далі слід обробити місця обрізання — підсушити їх антисептиком. Найчастіше використовують мідний купорос (3 %) або борну кислоту (1 %). Це запобіжить розвитку бактеріального раку.
І наостанок першого катарування виїмки, що утворилися, засипати сухою землею. А от у серпні їх потрібно буде залишити відкритими, щоб штамбики загартувалися.