Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як вижити влітку без холодильника та не отруїтися

18.07.2024 17:20
Фото: rubryka.com
Фото: rubryka.com

Попереджаємо відразу: так, це великий клопіт. Вам знадобляться час і увага, щоб ваші продукти та ваше здоров’я не зіпсувалися. Але ж в умовах відключення електрики або взагалі її відсутності – і продукти, і здоров’я заслуговують на дбайливе ставлення. 

Замість холодильника

Найкраще місце для зберігання продуктів, які швидко псуються, – це прохолодне темне місце, якомога далі від прямих сонячних променів і джерел тепла. Підвал, комора або навіть добре провітрювана шафа можуть підійти.

Якщо маєте можливість – зробіть «туристичний холодильник»: у суцільній тіні викопайте яму глибиною 70 см – метр, можна для зручності зробити з одного боку сходинки. Вистеліть її соломою або гілками, потім помістіть усередину продукти. Накрийте яму щільним шаром соломи або ковдрою, щоб утримувати холодне повітря. 

Використовуйте ізоляцію – оберніть охолоджені продукти в папір, тканину або ковдру, щоб допомогти їм довше залишатися прохолодними.

Зберігайте продукти в герметичних контейнерах – це допоможе запобігти проникненню повітря та псуванню продуктів.

Розділіть продукти на невеликі порції, щоб їх можна було швидше охолодити та вжити, перш ніж вони зіпсуються.

У пригоді стане керамічний посуд: завдяки своїй структурі він має особливу властивість відносно довго зберігати холод. 

Водно-сольові хитрощі

Зберігайте м’ясо, птицю та рибу в прохолодному сольовому розчині. Це допоможе знизити зростання бактерій і зберегти продукти свіжими протягом декількох годин.

Для приготування розчину візьміть 1 столову ложку солі на 1 літр води. Замочіть м’ясо, птицю або рибу в холодному сольовому розчині протягом 30 хвилин, а потім оберніть продукт вологим папером і зберігайте в прохолодному місці.

Холодна вода з криниці може використовуватися для охолодження продуктів, поміщених у відро або кошик. Цей метод добре підходить для м’яса, птиці, молока, масла та сиру. Але воду слід регулярно міняти. 

Вершкове масло взагалі краще зберігається в солоній воді – просто розгорніть його та пустіть поплавати.

Зробіть атмосферний холодильник: помістить продукти у герметичний контейнер, який потім поставте в таз із холодною водою. Накрийте кришку контейнера мокрою тканиною, кінці якої опустіть у воду. Випаровування води допоможе охолодити продукти. 

Зберігайте фрукти та овочі в розчині оцту, щоб запобігти їх псуванню. Візьміть 1 столову ложку оцту на 1 літр води, замочіть фрукти та овочі в розчині на кілька хвилин, потім ретельно промийте їх перед вживанням.

Пам’ятайте: 

  • Сушіння або маринування продуктів – це чудові способи зберегти їх протягом тривалого часу.
  • Купуйте продукти невеликими порціями – це допоможе вам уникнути надлишків їжі, які можуть зіпсуватися.
  • Зберігайте продукти не тільки в прохолодному, а й у темному місці: прямі сонячні промені прискорюють псування продуктів.
  • Ретельно мийте фрукти та овочі: це допоможе видалити бруд і бактерії, які прискорюють псування.
  • Яким способом ви б не скористалися, регулярно перевіряйте продукти на наявність ознак псування.

Раніше ми писали, як зберегти продукти в холодильнику в умовах відключення електрики

Також ми писали, які холодні супи  можна приготувати під час спеки. 

 

 

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися