Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Жнива на Харківщині: як заморозки та бездощів’я вплинули на урожайність

12.07.2024 16:50
Жнива/фото Сергій Лобас
Жнива/фото Сергій Лобас

В агрофірмі «Киселі» Олексіївської громади у розпалі жнива. Тут обмолотили вже понад 55 % посівів пшениці.

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» керівник агрофірми «Киселі» Сергій Лобас, цьогорічні показники урожайності зернових нижчі за минулорічні – далися взнаки травневі заморозки та бездощів’я. «Тому нинішнього року показник урожайності пшениці, в середньому, склав 30 центнерів з гектара, проти 41-го торік», – повідомив Сергій Лобас. 

Жнива в агрофірмі «Киселі»/фото Сергій Лобас

Збір зернових триває/фото Сергій Лобас

За словами головного агронома господарства Івана Удовиченка, посуха наприкінці травня тривала три тижні, а температура повітря біля поверхні ґрунту в цей період коливалась від 30 до 40 градусів за Цельсієм. Це, а також відсутність дощу, значно вплинуло на вегетацію пагонів: «Для гарного врожаю повинно бути 700-800 колосків на квадратний метр площі, натомість маємо лише 250-300», – розповів головний агроном.

Жнива в агрофірмі «Киселі»/фото Сергій Лобас

Урожайність зернових нижча за минулорічну/фото Сергій Лобас

Збір зернових на ланах господарства триває – попри значну спеку та виклики воєнного часу. Крім цього, аграрії «Киселів» заготовляють корми для худоби. 

Раніше ми писали, бездощів'я та висока температура на Харківщині негативно впливають на сільськогосподарські культури. 

Також нагадаємо, що російське вторгнення в Україну завдало значних збитків аграрному сектору Харківщини. Велика кількість земель сільськогосподарського призначення замінована та не придатна до використання. Ворог свідомо знищує склади, елеватори, сільгосптехніку. Загалом внаслідок дій окупантів в області постраждали понад 630 сільгосппідприємств.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися