Молоко-2018: приймуть тільки найкраще
продуктів для споживачів і слід очікувати виходу на нові ринки збуту чи скорочення худоби на селі.
Хід законом
Позиція Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо цього питання чітка. Кардинальні зміни в молочній галузі давно назріли, і без них не можна рухатися далі.
– Я скажу непопулярну річ, але в цілому виробництво молока в підсобних господарствах, іноді в кооперативах, які об’єднують бабусь по селах, не має майбутнього, – висловила свою думку заступник міністра з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева. – Я вважаю правильним рішення про скасування другого ґатунку молока, бо це потрібно було зробити давно.
Сьогодні, за словами представниці Уряду, в українських супермаркетах практично неможливо знайти, скажімо, твердого сиру чи високоякісних йогуртів нормальної якості. Ці продукти готуються з молока екстра ґатунку, якого в нашій країні виробляється дуже мало.
– Тож що має робити держава, яким чином впливати на цю ситуацію? На законодавчому рівні. Ніде у світі молочна галузь насправді не працює так, щоб приймати сировину від одноосібних господарств з одною коровою. І тут мова йде не тільки про стандарти Європейського Союзу. Такі глобальні правила гри. Якщо ми хочемо бути конкурентоспроможними, то в нас тільки один шлях – кооперація і розвиток переробки. Альтернативи нема й не буде. Я наголошую, йдеться не тільки про експорт, а й про внутрішній ринок. Ми з вами повинні мати право споживати якісні молочні продукти, а не щось там з додатками пальмової олії, – додала Ольга Трофімцева.
У профільному міністерстві розуміють, що за такої ситуації в майбутньому у країні імовірне скорочення поголів’я ВРХ, адже, просто кажучи, якщо стане невигідно, люди вирізатимуть свою худобу. Але там переконані, що Україна має пройти цей етап. Не виключено, що певний час держава буде навіть трошки нетто-імпортером. Заступник міністра переконана, що це навіть необхідно, бо такі ситуації завжди є поштовхом для розвитку внутрішнього виробництва.
– У того, хто утримається зараз, у майбутньому будуть переваги. Розвиток цивілізованої торгівлі вимагає якісної сертифікованої продукції. Особисті господарства цього не зможуть забезпечити, – підсумувала представниця Мінагрополітики.
Мінус по головах, плюс по молоку
У Харківській області сільськогосподарських підприємств, які займаються молочним скотарством, сьогодні трохи більше 120. Скільки тих людей, хто тримає корів і здає молоко переробникам, порахувати важко. Тим більше, що з 2016 року держава відмовилася від обліку такої молочної продукції в районах. Зараз облік здійснюється лише шляхом опитування інтерв’юерами в контрольних дворах.
За статистикою, станом на 1 липня поголів’я корів у всіх категоріях господарств, включаючи господарства населення, складає 91 000 голів. Із них 55 400 утримуються в особистих господарствах населення, а 35 600 – сільгосппідприємствами.
У Департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації кажуть, що загальне слобожанське стадо корів – майже стабільне. Є скорочення порівняно з минулим роком, але не суттєве. Як розповів «СК» начальник відділу тваринництва та селекційно-племінної роботи управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Масюк, таке зменшення відбувається також за рахунок ліквідації галузі в дуже слабких технологічно та економічно підприємствах.
– Підприємцям без сучасних технологій займатися галуззю дуже важко і збитково. Потужніші підприємства, які закупили обладнання, використовують науковий підхід і впроваджують передовий досвід колег у веденні молочного господарства, ті навпаки – збільшують чисельність корів, – запевнив Олександр Масюк.
Але таких підприємств в області менше. Із тієї 120-ки мають сучасні доїльні зали 17 ферм.
Виходить парадокс: за роки поголів’я корів суттєво зменшилося, а обсяги молока зростають. Зробити це вдається, за словами фахівця, за рахунок впровадження тих же сучасних технологій.
– Наші підприємства суттєво збільшили продуктивність корів. Із 3000 л надою на рік ми вже сягнули 6500 л. Це дуже високий показник. Навіть цього року, попри складні погодні умови і проблеми із заготівлею кормів, ми маємо плюс за обсягами виробництва молока, – говорить Олександр Масюк.
До слова, з початку року Харківщина виробила 260 700 тонн молока. І трохи більше половини – 139 200 тонн – надійшло від особистих господарств населення. Щоправда, це зовсім не означає, що все молоко пішло на переробку, а потім врешті-решт з’явилося на поличках магазинів, і ми його купували та вживали. Відсоток молока, що таки потрапляє від бабусиної корівки на заводи, дуже малий. Як вирахував Олександр Масюк, минулого року він склав 3,6 % від 292 000 тонн виробленого молока.
– На жаль, не ведеться останнім часом облік молока, що надійшло від підсобних господарств через посередників. У такий спосіб такого молока, звісно, більше. Може, навіть декілька десятків відсотків, але сумарно все одно не більше 50 %, – каже фахівець.
Суть ґатунків
Із усього того моря молока, яке виробляють наші корівки і яке йде на переробку, найбільше молока вищого ґатунку. Його приблизно 51–52 %. На другому місці перший ґатунок – 30 %, до 1 % маємо другого ґатунку (його на сільськогосподарських підприємствах майже не виробляють). А от екстра молока – того продукту, що вважається найякіснішим, – маємо 10–10,5 %.
– Ураховуючи, що декілька років тому його взагалі не було, то сьогодні з 260 000 тонн молока мати понад 26 000 тонн екстра – це непоганий показник. Тим більше, він зростає, – говорить Олександр Масюк і наводить динаміку: у 2015-му було 8,2 % екстра молока, минулого року – 10,5 %. Цього року також очікується зростання.
Вважається, що ідеальне молоко не має контактувати з повітрям. Тоді в ньому не розвиватимуться непрошені мікроорганізми. За словами фахівця, усі ґатунки молока можуть цього не робити, навіть молоко першого ґатунку. За його даними, менше ніж 30 % молока в області виробляється в доїльні відра. Решта доставляється або через молокопроводи, або взагалі ідеальним способом – через доїльні зали.
Основна відмінність між ґатунками молока – це кількість у ньому бактеріальних клітин. Для екстра це 100 тис. на см куб., для вищого ґатунку – 300 тис., і для першого – 500 тис.
А далі ще існують вимоги до температури, масової частки сухих речовин. Приміром, для екстра ґатунку вона має складати 12 % (це вища кількість білка, жиру), для вищого ґатунку – 11,8 %. Температура охолодження, скажімо, для екстра має складати +6 °C, для вищого ґатунку – +8 °C.
Тож різниця є з більшості показників. Крім того, є чимало інших нюансів у виробництві, що можуть вплинути на якість продукту. До прикладу, молоко може й не контактувати з повітрям, але недостатньо вимите обладнання зробить свою гидку справу, і до молока доведеться додавати інгібітори (Речовини, які сповільнюють перебіг хімічних реакцій окислення, а також біохімічних і фізіологічних процесів. – Ред.).
Як відзначають фахівці галузі, молоко другого ґатунку не придатне для виробництва молочних продуктів нормальної якості. Утім, його закуповують, воно йде в переробку, і ми потім його споживаємо у вигляді кінцевого продукту.
Загалом факт того, що пропозиції молочної продукції більше, аніж самого молока, наводить на думку: а з чого ж тоді її взагалі виробляють? Адже для повного задоволення Харківської області в молоці власного виробництва потрібно приблизно 900 000 тонн молока. Тоді як ми виробляємо з господарствами населення, а це також і другий ґатунок, – 530 000 тонн. А якщо ще з нового року запрацюють нові стандарти, то молока стане ще менше за 530 000 тонн.
– Не думаю, що населення суттєво зменшить обсяги виробництва молока. Просто буде більше вживати його само по собі, торгувати між собою. Молоко не надходитиме лише на переробку, – заспокоює Олександр Масюк.
Очевидно, що молоко екстра-класу – найякісніше. Його хочеться вживати і самим, та й на міжнародних ринках купують саме цей сорт. У Європі, до прикладу, наш перший ґатунок не котується. Навіть вищий ґатунок є, як деякі фахівці з молочної справи називають його, «терпимим».
Із екстра молока роблять будь-яку молочну продукцію: твердий сир, масло, йогурти... На жаль, в Україні немає такої кількості екстра молока, щоб продукцію виробляли повністю з нього. І така ситуація склалася не тільки в області, а й у державі загалом. Недостатньо цього й для того, щоб виходити на європейський і світовий ринок.
– Тому однозначно нам необхідне молоко екстра-класу. І в області є підприємства, які виробляють його. Вони отримують продуктивність корови на рівні країн Європи, тобто 9–10 тис. л молока на рік. Такі підприємства насправді мають рівень рентабельності, який абсолютно задовольняє наше сьогодення з усіма цими складними умовами, підвищеннями тарифів, вартості кормів. Вони все одно мають високий прибуток, – переконаний Олександр Масюк.
На думку експерта, молочна галузь – мабуть, єдина галузь у сільському господарстві, яка дає живі гроші щодня і більш-менш рівномірно протягом року.
Учасників – у жорсткі рамки
Як же буде на ділі, чи заборонять купувати переробникам молоко в населення, хто контролюватиме це і чи буде покарання за недотримання правил – незрозуміло.
До того ж, недосконалість українського законодавства досі зберігається в молочній галузі.
Таку думку висловив Олександр Масюк:
– Потрібно, щоб наші переробні підприємства формували навколо себе свою сировинну зону. У нашому регіоні з цим є деякі проблеми. Когось не влаштовує якість, когось ціна. Ціноутворення на сировину в області, знову ж таки, не таке, як хотілося б товаровиробнику. Враховуючи, що переробникам категорично не заборонено додавати різні домішки до продукції, звісно, що на коні є саме він. А має бути навпаки – виробник, від якого залежить узагалі, буде продукція чи ні, повинен грати першу скрипку. А для цього в жорсткі рамки потрібно поставити всіх учасників ланцюжка виробництва молока. У нас нібито є закон про молоко та молочні продукти, але де структури, які перевіряють кінцевий продукт? Хто контролює кінцеву якість продукції? Хто робить контрольні закупки в роздрібній торгівлі і перевіряє, з чого взагалі створено молочну продукцію? Не маємо суворого закону, який би категорично заборонив деякі складові в молочних продуктах і який би давав змогу хоча б якомусь органу просто перевіряти те, що ми їмо.
Кого стосується
Оскільки, за очікуваннями, з нового року другий ґатунок відійде в небуття, і його, по суті, на наших підприємствах обмаль, то складається ситуація, що в принципі ці підприємства не підпадають під категорію тих, що можуть постраждати від змін державного стандарту.
Це підтверджують і молочні виробники Харківщини, з якими поспілкувався «СК».
Так, керівник ПСП «Виселок» Василь Акулов із села Токарівка, що у Дворічанському районі, розповів, що господарство давно перейшло на виробництво молока тільки вищого сорту.
– І ті з моїх колег, хто займається тваринництвом, давно відійшли від других і перших ґатунків, – розповідає Василь Акулов. – Зараз усі в очікуванні, що буде далі. Бо компенсацій і дотацій від держави нема. А який вона зробить крок далі, невідомо.
Разом з тим, його підприємство не прагне вийти на виробництво молока екстра-класу. Фермер каже, що для нього за ціною виходить майже однаково. Натомість ПСП «Виселок» намагається зберегти те, що має нині, як по тваринах, так і по кадрах.
Виробляють молоко тільки вищого ґатунку і на ПАОП «Промінь» з Кобзівки, що на Красноградщині. Щоправда, там планують збільшити стадо корів (зараз воно налічує 820 голів) і готові вкладатися, аби виробляти молоко й екстра-класу.
– У нас добре обладнання, маємо доїльний зал, контакту молока з повітрям немає. Молоко одразу трубами потрапляє до холодильника, звідти – у машину й на завод, – розповідає керівник ПАОП «Промінь» Сергій Луговий.
Натомість виходить, що від ліквідації несортового і другого ґатунків під удар підпадають виключно особисті господарства населення, адже майже 100 % молока звідти – саме таке.
Фахівці кажуть, що отримати молоко першого ґатунку в індивідуальних господарствах можна, але для цього потрібно створити необхідні умови. Якщо немає доїльного апарата й не забезпечено нормального санітарного стану приміщення, де утримується худоба, – цього досягти нереально. Іспит з групи чистоти і з бактеріального осіменіння таке молоко не складе.
Фахівці дивуються, чому досі підсобники не виробляють молоко першого ґатунку, адже за нього платять більше. Щоправда, досягти цього буде дуже важко.
– Умови вирощування корів і зберігання молока в підсобних господарствах потребують набагато кращого. Я скажу так: у селянина корова має бути не засобом виживання, а, скажімо так, хобі. Подобається йому, хай тримає, – висловив думку фермер Сергій Луговий.
Різати чи не різати? Ось у чому питання
Одне з головних питань, яке виникає зі зміненням сортності молока, – чи не виріжуть тоді взагалі люди корів на селі? Такі побоювання є і в начальника управління агропромислового розвитку Нововодолазької районної державної адміністрації Анатолія Ляшенка.
Він розповів, що приблизно три роки тому існувала державна підтримка тих, хто тримав корів на селі.
– Тоді був ефект, і поголів’я ВРХ у нашому районі зросло на 30 %. А що буде із селом, якщо введуть нові ґатунки молока, страшно уявити, – говорить Анатолій Ляшенко.
І фахівці профільного міністерства, і експерти галузі одностайні в тому, що вирізати корів у підсобних господарствах через те, що їх молоко не прийматимуть, не варто. Хоча б через те, що потрібно харчуватися якось і самому.
– Звісно, це несправедливо, бо це важка праця на селі. Якщо людина надлишки своєї продукції реалізовує і отримує дохід – це добре, і це має бути. Нам просто необхідно ментально перебудовувати своє буття, – переконаний Олександр Масюк.
Він радить подивитися, як живуть люди в цивілізованих країнах. Там добре знають, що вживають. А для виробників діє жорсткий контроль продукції.
У нас же бувають навіть випадки, коли власники корів додають до молока соду, навіть і пральний порошок. Якщо певна кількість такого «молока» потрапляє в молоковоз – то весь його вміст псується.
У Європі ж такого поняття, як «господарства населення», узагалі немає. Там є фермер, навіть якщо має лише дві корови. У такому разі він зобов’язаний дотримуватися жорстких стандартів якості і звітувати в органи статистики.
У профільному міністерстві сьогодні бачать збереження корів у підсобному господарстві у формі ферми як мінімум з п’ятьма коровами і доїльним апаратом.
– Це, скажімо, може бути одна родина. Якщо об’єднаються декілька таких родин-виробників у селі чи з декількох сіл, а потім здаватимуть молоко разом якомусь переробному підприємству, яке робить якісну молочку, – це також уже шлях, – розмірковує Ольга Трофімцева.
Ще один сценарій розвитку молочної галузі в Україні зі зміною ґатунків – пришвидшення створення товарних ферм на 1000–1200 голів.
Перспективним на рівні держави вважається й утворення кооперативів. Але, за оцінками фахівців, у нашій області з цим процесом справи ледве йдуть.
До прикладу, у сусідній Дніпропетровській області організацією кооперативів по селах зайнялися великі молочні виробники. Як розповів Олександр Масюк, люди об’єдналися, бо вони знали: до них приїде машина і централізовано забере молоко. Крім того, було впоряджено саму інфраструктуру, забезпечено доступ до кредитів і племінної худоби. Для тварин організували централізоване ветеринарне обслуговування, забезпечення кормами, штучним заплідненням. Завдання людини в кооперативі – утримувати на своєму подвір’ї в певному ветеринарно-санітарному стані худобу, доглядати її і доїти. Для тих, у кого багато корів, на подвір’ї установили охолоджувач. Люди із сусідніх вулиць населеного пункту зносять туди молоко одразу після доїння. До речі, доять апаратами, молоко з вимені потрапляє в закрите відро. Необхідно тільки перелити продукт. Кажуть, під час цієї маніпуляції молоко не встигає «нахвататися» з повітря мікрофлори до такого ступеня, щоб змінити ґатунок. Тому в таких кооперативах вдається спокійно збирати молоко вищого ґатунку.
– У нас в області, на жаль, немає такого охочого великого переробника, який зміг би великі гроші вкладати в цю галузь, – розповідає Олександр Масюк.– Деякі переробники намагалися у минулих роках установити низку пунктів охолодження в деяких наших населених пунктах, але справа не пішла.
За словами експерта, на Харківщині існує ще одна проблема, через яку кооперативний рух непопулярний, – низька щільність поголів’я в господарствах населення на одиницю площі. Якщо було б село з великим стадом, можливо, це б і привабило переробника, а в основному маємо тут село з трьома коровами, там село з двома... Збирати це молоко по величезній території логістично й фінансово невигідно.
Цікавий факт
Молоко декілька годин само себе захищає
Свіже здоєне молоко має бактерицидну фазу, під час дії якої в ньому не розвивається мікрофлора взагалі. І навіть якщо вона й потрапила в молоко, своїми ферментами воно вбиває її. Тільки-но здоєний продукт потрібно встигнути охолодити до певної температури, поки ця фаза триває. Тоді з такого молока вийде якісна і безпечна продукція.
Тетяна Василець